Демонтаж и разглобяване на покриви

Съвременните строителни материали се отличават с дълъг срок на експлоатация, но въпреки това често  се прибягва към строителни реконструкции, които се съпровождат от демонтаж и разглобяване на покриви. Това винаги е последвано от почистване и извозване на строителните отпадъци. Реконструкцията на покрива и неговото възстановяване, не може без това. Обикновено срокът за използване на покрива зависи от материала, който вие избирате за качествено покритие.

Разновидности покриви и разглобяването им

Това, доколко качествено и бързо ще бъде изпълнен демонтаж на покрива, зависи преди всичко от професионализма и квалификацията на специалистите. Сред най-използваните видове покрития за покриви са керамични керемиди, метални керемиди, каменни плочи, битумни плочи, плочи от фиброцимент, медни или от поцинкована ламарина обшивки, хидроизолация и др. Много рядко в стари кооперации, някои плоски покриви са изпълнени от трамбована пръст или  асфалт. roofs-1186466_640Покривното покритие често е съобразено с вида на покрива – скатен, плосък, озеленен или за хеликоптерна площадка, и зависи от предназначението на сградата – еднофамилна къща, многоетажна кооперация, панелен блок, производствено помещение и т.н.

Мекото покритие се счита за едно от най-дълговечните и износоустойчиви материали и затова неговата реконструкция не изисква пълна смяна на покритието. По правило става дума за замяна на повредени участъци, като покритието не се подменя изцяло. За да се свали внимателно покритието от даден участък е необходимо да се познават особеностите на монтаж на меки покрития – как се разполагат съединителните шевове, как се използва технологията на настилане и други детайли.

Медната или поцинкована обшивка, когато е извършена качествено, също е много трайно покритие. Медният покрив с естествената си патина изглежда много добре в екстериора на сградата дълги години след полагането му. Поцинкованите листове изискват майсторлък при снаждането на листовете, където е възможно да се повредят. При повреда, тези покрития не налагат цялостна смяна, а само умело отстраняване на повредената част и бързото й възстановяване.

Керамичните керемиди са трайно покритие, но с времето може да се получи разместване или напукване, което не се забелязва веднага и може да причини теч и изгниване на подпокривната конструкция. Това налага периодично да се преглежда покривът и своевременно да се сменят повредените керемиди или дори да се пренареди целият покрив.

Каменни плочи са използвани често в миналото, те са от най-древните покривни покрития.  Много от нашите стари възрожденски градове и села са издържали векове, покрити от здрава дъбова подконструкция и наредени по специален начин каменни плочи отгоре. Напоследък те имат по-скоро декоративна цел, но също като керемидите периодично е необходимо да се прегледат, да се пренаредят или подменят напълно„

Сред най-съвременните покрития спадат и плочки от различни видове материали. Те са трайни и надеждни, не винаги се налага да бъдат изцяло подменяни. Лесно се отстраняват и заменят.

Хидроизолацията е най-широко разпространеното покривно покритие при многоетажното строителство с плоски покриви на жилищни и производствени сгради. Рулонните покриви обаче имат един голям недостатък – под въздействие на високи температури те започват да се разтопяват. Затова, ако такъв покрив е използван в продължение на дълги години, демонтажът му не е толкова лесен, защото с времето платната са се слепили в един цял пласт. Това е сериозен проблем при демонтажа, с който може да се справи със сила само професионалист.

Кооперации от петдесетте години на миналия век понякога са покрити с трамбована пръст или асфалт. Това е много стар покривен метод и при повреда се налага тотално изкъртване на покривното покритие, ремонт на конструкцията и повторно покритие чрез нови съвременни техники и материали.

В случай, че не бъде проведен навреме демонтаж и реконструкция на покрива, има риск повредените участъци да пропуснат течове под влияние на атмосферните условия – студ, пек, дъжд и сняг. Ако това предизвика гниене в подпокривния слой, ще стане причина за разрушаване на цялата конструкция. А водата бързо се просмуква и намира път надолу и може да стане причина за неприятни повреди на жилищата. Затова замяната на участъци от покривното покритие или керемиди и плочи, които са повредени и непригодни за по-нататъшно ползване, е задължително да се прави периодично. За такива дейности задължително е необходим един обучен и сработен екшън екип от професионалисти.